Transznacionális szociális párbeszéd a francia energiamultinál

Január 20.-án a francia ENGIE megújította kollektív szerződését globális szakszervezeti partnereivel (BWI, IndustriALL, PSI), és a francia szakszervezeti partnereivel, melynek célja a cégcsoport társadalmi felelősségvállalása és az alapvető jogok gyakorlásának biztosítása.

 Az ENGIE jól működő munkaügyi kapcsolatokat tudhat magáénak számos kollektív megállapodással háta mögött. A cég közleménye szerint ezzel a transznacionális (vállalatcsoport minden leányvállalatára kiterjedő) kollektív szerződéssel az ENVIE a jelen társadalmi kihívásokra kíván reflektálni,  a zöld átmenet melletti elkötelezettsége mellett hangot ad a szociális jogok fontosságának. A 2022. január 20.-án aláírt megállapodás a vállalatcsoport minden munkavállalója számára azonos jogokat biztosít világszerte.

Így,

·       Az ENGIE CARE program megvalósításával minden munkavállalót ugyanolyan szintű társadalombiztosítási védelem illet meg 1.  szülővé válás esetén (14 hét teljes bérrel fizetett anyasági távollét) 2. halál vagy rokkantság esetén (12 hónapnyi bérnek megfelelő pénzbeni ellátás), továbbá 3. kórházi ellátás esetén. Minden leányvállalatnak be kell ezeket vezetnie 2024-ig.

·       Elkötelezettség a fenntartható foglalkoztatási formák alkalmazása mellett: előnyben részesíti az állandó, határozatlan idejű és közvetlen munkavállalási formákat (bármit jelentsen is ez utóbbi).

·       A kollektív szerződés vállalásokat tartalmaz a céges sokszínűség kapcsán is: célként tűzi ki a nemi esélyegyenlőség elősegítését és a diszkrimináció minden formája elleni küzdelmet.

Évente egyszer fórumot szervez a cégcsoporton belül összes szakszervezet és munkavállalói képviselő meghívásával, amely a nemzetközi szociális párbeszéd támogatását szolgálja.

Ha valaki ismer olyan magyar vállalatot, melynek munkavállalóira kiterjed valamilyen transznacionális kollektív szerződést, kérem írja meg nekem.

Bővebb információ itt és itt